Racingmekaniker – ett yrke för dig som älskar racing

Tycker du om motorsport och racing? Gillar du dessutom att meka med bilar? I så fall är racingmekaniker ett yrke du säkerligen är, eller har varit, intresserad av. Att arbeta som racingmekaniker kan både vara roligt och tidskrävande. Finns intresset för bilar och bilsport är dock tiden förmodligen inga större problem. Idag finns det till och med inriktningar på ett par gymnasieskolor i Sverige som handlar om just racingmekanik. Det finns dessutom ett par internationella eftergymnasiala utbildningar inom området. Idag behövs fler fordonsmekaniker av olika på marknaden, så satsa gladeligen på ett yrke inom det!

 

Hur arbetar en racingmekaniker?

I Sverige finns det tre stora team i SSTC (Swedish Touring Car Championship). Dessa är West Coast Racing, Polestar och Team Tidö. Vill du bli en del av ett av dessa team? Racingmekaniker ingår allra oftast i just ett team där de arbetar med bland annat racingingenjörer. Teamet är enormt viktigt för hur bra föraren sedan ska lyckas i en racingtävling, vilket gör att just begreppet ”team” och ”samarbete” ofta förekommer inom bilsport. En racingmekaniker tillhör gruppen fordonsmekaniker, vilket innebär att de gör felsökningar och reparerar bilar, i det här fallet racingbilar. I moderna bilar ingår dock allt mer elektronik, vilket gör att en fordonsmekaniker efter ca tre års arbetslivserfarenhet även kan kalla sig för fordonstekniker.

Att arbeta som mekaniker kräver noggrannhet, koncentration och tålamod. Att vara racingmekaniker kan dessutom vara lite stressigt och tidskrävande, då det är så mycket som står på spel. Du och ditt team sätter ju standarden för förarens bil. Trots det kommer du garanterat att tycka om arbetet om du är fordons- och racingintresserad! Är racing inte ditt största intresse, men däremot andra grenar inom bilar och fordon, kan du givetvis istället satsa på att bli en annan sorts fordonsmekaniker. Vad sägs om personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker?

 

Racingmekaniker är ett av alla mekanikeryrken